Werken in de industriële sector

schoolVoor sommige jongeren is het heel normaal om te gaan werken bij een industrieel bedrijf. Maar dat is niet altijd het geval. In Nederland zijn er echter relatief veel bedrijven waar je aan de slag kunt gaan en de voorwaarden zijn doorgaans ook heel goed.

Als je interesse hebt om bijvoorbeeld onderhoud uit te gaan voeren aan industriële machines, welke competenties en interesses moet je dan hebben?

Wat moet je leren?

Over het algemeen moet het je leuk lijken om monteur te worden, je gaat sleutelen aan grote machines bij bedrijven en dat moet je natuurlijk wel liggen.

Je moet ook inzicht hebben en kunnen inschatten wat er nodig is. Zodra onderhoud wordt uitgevoerd op locatie, kan dit voor de klant veel tijd kosten. Die wil natuurlijk zo snel mogelijk weer verder kunnen met de productie. Jij als service monteur moet goed kunnen inschatten wat er nodig is om dit te realiseren.

Zo kun je de klant een goede inschatting geven. Als je naar school gaat leer je dit soort dingen, ook tijdens de stage en in de praktijk komen dit soort zaken aan bod. Er kan natuurlijk niet van je verwacht worden dat je direct alles weet wanneer je net begint.

De vakken die belangrijk zijn wanneer je deze kant op wilt gaan zijn wiskundenatuurkunde en elektronica en werktuigbouwkunde. Deze laatste 2 worden nog niet op de middelbare school gegeven, maar het is goed om eens met een begeleider te gaan praten over je wensen.

Opleiding

Jouw lessenpakket kan goed worden aangepast op je wensen, zodat je na de middelbare school de juiste opleiding kunt gaan volgen. Een HBO opleiding is zeker aan te raden, werktuigbouwkunde bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een MBO opleiding gaan doen, eventueel kun je daarna doorstromen naar het HBO. De mogelijkheden zijn er genoeg.

Ook als je stage moet gaan lopen is het goed om alvast een bedrijf uit te zoeken waar je een hoop kunt leren. Vaak willen deze bedrijven heel graag nieuwe mensen aantrekken en stagiaires zijn hiervoor heel geschikt. Soms wordt aan deze stagiaires een vaste baan aangeboden. Zeker leuk als jouw dat overkomt!

Wel moet je natuurlijk goed in de gaten houden hoe het met je studie gesteld is. Misschien wil jij nog verder studeren en wordt je opeens een baan aangeboden. Alhoewel dat natuurlijk enorm leuk is, kan je hierdoor misschien je studie uitstellen. Laat je hier dus goed over adviseren, bijvoorbeeld door je stagebegeleider op school.

Salarissen

Als je eenmaal een baan hebt aangeboden gekregen in de industriële sector, dan is het natuurlijk van groot belang dat je voldoende betaald krijgt. Gelukkig is dat goed geregeld in de sector. Je valt vaak onder een COA, waardoor je een bepaald aantal vrije dagen krijgen en in salarisschalen valt.

Het kan overigens voorkomen dat je in deze sector regelmatig naar je het buitenland moet. Niet altijd is dit het geval, maar sommige bedrijven hebben veel klanten buiten Nederland. Ze hebben dan uiteraard mensen nodig die dit werk uit zullen voeren. Je kunt vaak wel aangeven of je dit graag wilt of niet. Als je het wilt, staan hier vaak goede vergoedingen tegenover. Je krijgt vaak een vergoeding omdat je in het buitenland zit, maar ook nog een vergoeding voor eten en drinken etc. Zeker interessant dus voor sommige mensen om extra te verdienen.